Biografie | Simon Keats
Biografie

Simon Keats 2016

SIMON KEATS

In 2010 zag de website van Simon Keats er nogal sober uit. Het bestond uit slechts één linkje. Wie er op klikte had in één klap zijn hele eerste album Time inclusief artwork op zijn computer staan. Dit nieuws moest zich snel verspreid hebben, want ‘Time’ werd in totaal méér dan 8000 keer gedownload door liefhebbers over de hele wereld.

Door dit eenvoudige gebaar en omdat hij één van de eersten was die dit zo deed, werd de spotlight gericht op de vrijgevige singer-songwriter en interviews met de landelijke pers volgden.

In 2011 besloot hij zonder connecties en met minimaal budget een maand lang in Los Angeles te verblijven, om te kijken wat er muzikaal gebeuren kan. Omdat hij daar van de ene verbazing in de andere viel schreef hij er een boek over, genaamd ‘Mr. Nobody 370’ en nam de L.A. sessions op – opgenomen en geschreven in Los Angeles met verschillende artiesten en producers.

Voor de promotie van het boek en de single ‘Mr. Nobody 370’ besloot Keats een dancefestival te hacken en live op te treden voor 10.000 niets vermoedende danceliefhebbers. De actie was geslaagd, al was niet iedereen er even blij mee… (de actie is terug te vinden op Youtube.)

Na zijn avontuur in L.A. eind 2011 werd de aandacht verdeeld tussen zijn inmiddels nieuwe band The Kik en zijn solocarrière. Vooral in de beginjaren was er amper tijd om überhaupt te denken aan optreden of platen opnemen. Tot daar eind 2015 verandering in kwam. Hij vertrok naar New York om zijn ‘folky roots’ te vinden. Hij nam er een liedje op met producer Steve Addabbo (producer van o.a. Bob Dylan en Lou Reed). Het liedje heet ‘Come to my bedside, my darling’ en behoort toe aan Eric Andersen; één van de voorlopers van de Greenwich Village Folkbeweging in de jaren ‘60 samen met o.a. Phil Ochs, Bob Dylan en Dave von Ronk.

Eric hoorde het liedje en was enthousiast. Ze besloten samen op te trekken en daaruit kwamen enkele optredens voort in Duitsland en Nederland. Ook speelde Simon enkele nummers mee op de nieuwe plaat van Eric, die begin 2017 uitkomt in Duitsland via Mayer Records.

Het gaf de aanzet tot het opnemen van een 2e album. ‘Space’ is opgenomen in PAF! Studio, Rotterdam en heeft in maart 2017 het licht gezien via Excelsior i.s.m. Condor Records.
De pers is lovend over de plaat, een greep uit de reacties:

OOR
“Zijn album overtuigt van A tot Z.”
“Melodieuze mix van prettig in het gehoor liggende popsongs, maar met licht schurende invloeden. […] Maar bovenal ontroert Keats met prachtige ballads.”

ROOTSTIME
“Leve de vrijbuiters! We hebben het nu eenmaal voor muzikanten die een volstrekt eigen pad volgen, los van trends, commerciële eisen en business.”
“Oh boy, het is een dijk van een singer-songwriterplaat. Tien songs lang weet Simon te boeien.”

THE NEXT GIG
“Met zo’n groep muzikanten ligt de druk ook hoog om er een prima album van te maken en Keats leverde op bestelling. ‘Space’ is een erg mooi werkstuk met op Amerikaanse leest geschoeide folkliedjes.”
“Simon Keats is een fijne zanger. Het album gaat verder dan reguliere Americana.”

Inmiddels is The Simon Keats Show begonnen; een mix tussen talk- en muziekshow met elke maand een bekende artiest, te volgen via livestreams van Facebook en Youtube. Te gast zijn: Danny Vera, Benjamin Herman, Dave von Raven, Bertus Borgers, Nina June, Lucky Fonz, Paul de Leeuw en meer. De meest chaotische show van Nederland wordt gehouden op de V11 in Rotterdam – een grote rode boot – en het kleine team wordt aangevuld door Bart Zoontjens (side-kick, cameraman, broer van) en Jan Visser (geluids- en cameraman, sidekick, eigenaar van de boot).

latest release:
Simon Keats   -   copyright 2014   -   design: Frans van der Vleuten