Biografie | Simon Keats
Biografie

Simon Keats 2016

SIMON KEATS

Ineens waren daar de meningen.

“Muzikaal multitalent Simon Keats is continu bezig op de scheidslijn van artistieke identiteit en hoe deze te manifesteren in een overspannen, op consumptie gerichte muziekindustrie.” (Lennart Driessen van Kunstcollectief ‘De Mus’).

“Leve de vrijbuiters! We hebben het nu eenmaal voor muzikanten die een volstrekt eigen pad volgen, los van trends, commerciële eisen en business.” (Vlaamse journalist Antoine Légat van Rootstime)

“Je bent in feite een kunstenaar, toch?” (eigenaar van een independent label).

“Je hebt wel wat weg van Bowie… Maar niet zozeer muzikaal en zeker niet qua uiterlijk” (een aangeschoten mede-muzikant).

De verwarring snapt het onderwerp van gesprek wel; hij betreedt immers paden die niet per se op de routeplanner van een muzikant staan.
En hij doet het met, ja hoe zeg je het, een wat ongewone flair.

Want wie besluit een dance-event te hacken om op te treden voor 10.000 danceliefhebbers en zijn punt te maken, namelijk dat singer-songwriters verdreven worden door computers?

Wie besluit een maand in Los Angeles te bivakkeren zonder connecties of veel geld en er uiteindelijk met 20 optredens verder, 5 liedjes, een rol in een film en een deal met een label van terug te keren? Om er achter te komen dat het één grote illusie was? En wie besluit daar een boek over te schrijven en bij gebrek aan interesse zelf uit te geven, na eerst zelf een platenlabel in het leven geroepen te hebben?

Wie besluit zijn eerste plaat geheel gratis online te zetten? Om uiteindelijk kranten en radio te woord te moeten staan waarom hij dat in godsnaam deed?

Wie besluit samen met zijn broer een eigen talkshow te beginnen op Youtube en gasten als Frans Duijts, Benjamin Herman, Dave von Raven, Danny Vera mag ontvangen?

Wie besluit in New York een liedje op te nemen van zijn 60’s held Eric Andersen bij diens producer? En later samen met Eric te touren in Duitsland? En met hem een plaat op te nemen?

Simon Keats is niet voor één gat te vangen en dat houdt hij het liefst zo.
Laat je echter niet afleiden door alle bravoure. Zijn liedjes zijn kwestbaar, eerlijk en puur; Americana op z’n best. Iets dat wordt benadrukt in de media:

“Zijn album overtuigt van A tot Z. Melodieuze mix van prettig in het gehoor liggende popsongs, maar met licht schurende invloeden. […] Maar bovenal ontroert Keats met prachtige ballads.” (OOR)

“Zijn kracht ligt in de rust en wanneer hij de ruimte neemt voor iedere noot, dan weet hij direct te overtuigen.” (Festival Info)

“Keats leverde op bestelling, ‘Space’ is een erg mooi werkstuk met op Amerikaanse leest geschoeide folkliedjes. Simon Keats is een fijne zanger. Het album gaat verder dan reguliere Americana.” (The Next Gig)

Voor seizoen ’18 / ’19 heeft hij zichzelf weer uitgedaagd en de plannen worden spoedig onthuld. Ondertussen blijft hij zijn oeuvre uitbreiden met smaakvol vorm gegeven pareltjes.

latest release:
Simon Keats   -   copyright 2014   -   design: Frans van der Vleuten